Fortid, Nutid og FremtidSkolerne

Sønder Harridslev skole fra 1840 til 1913, Åstrupvej 560 - nu tophypnose

Sdr. Harritslev skole indtil 1913


Børge Pilgaard fortæller om landsbyskolerne i Sdr. Harritselv


Sønder Harridslev skole fra 1913 til 1960, Bakholmvej 2

Sdr. Harritslev skole 1913-1960-


Læs mere om de to gamle skoler i Sdr. Harritslev, bl.a. med to fortællinger fra henholdsvis Sine Abrahamsen og Sigurd Jacobsen her. (Hentet fra Rakkeby skoles 25-års jubilæumsskrift, 1985). Se også digtet ”Skolebørn” af Tage Moestrup fra samme publikation.

En lille kuriositet er det måske at det også dengang i 1960, ligeledes som i 2011, var modstand mod centraliseringen.

I 1992 havde børnene på Rakkeby skole tema om "Skole i gamle dage". De var på besøg i Sdr. Harritslev gamle skole sammen med TV2Nord, resultatet blev et TV-indslag, og det kan du se her.


Rakkeby Centralskole var herefter skole for byens børn frem til 2011.

I dag tilhører vi Bagterpskolen i Hjørring, mange vælger dog Hundelev skole gennem at benytte sig af det frie skolevalg.

Rakkeby skole
BagterpskolenFra Købmand og Brugsforening til kreativt erhverv som

Konsulent, underviser og coach

Sdr. Harridslev Brugsforening startede 30. december 1905 i det som i dag er Simonsens tømrerværksted på Åstrupvej 582. Allerede efter et år vedtog man at bygge egne lokaler som blev til det vi i dag kalder "Smedens hus", der hvor Poul Uggerhøj og Sonja Thomsen nu bor.

Sommeren 1919 blev den nuværende købmandsgård på Vejbyvej 101 bygget, og den sidste uddeler fra 1969 og indtil "Købmanden i Sdr. Harritslev" lukkede i 1994, var Kaj Jensen - eller "Købmand Kaj" som vi alle fortsat ynder at kalde ham.

Læs historien om Brugsforeningen og Købmanden i Sdr. Harritslev i deres 75 års julileumsskrift.

 

I dag er det Pia og Sten Mourier som ejer købmandsgården og de har mange spændende projekter i gang. Se artikel i Vendelboposten nedenunder.

(Du kan åbne pdf-dokumentet ved at klikke på pilen i den lille firkant i øverste højre hjørne af læseruden, eller ved å klikke her).Sønder Harritslev Mejeri

Carsten Christiansen og Lydia Jensen fortæller om Sdr. Harritslev Mejeri


Lene Jakobsens fortæller om Sdr. Harritslev-osten, mælkekusken Polle, Fru Jensen og sine mange år ved mejeriet.

 

(Du kan åbne pdf-dokumentet ved at klikke på pilen i den lille firkant i øverste højre hjørne af læseruden, eller ved å klikke her).
Tove Olesen fortæller om sin tid som ansat først i 80’erne.

(Du kan åbne pdf-dokumentet ved at klikke på pilen i den lille firkant i øverste højre hjørne af læseruden, eller ved å klikke her).


(Begge artikler er hentet fra ”Mejerier - Erindringer fra Løkken-Vrå” udgivet af de lokalhistoriske arkiver i Løkken-Vrå. Den kan købes her.)


Tømrer, murer, snedker, karetmager, børstenbinder, frisør, gartner, sadelmager, vognmand, mekaniker, elektriker, smed og VVS - mange erhverv var der behov for, specielt før vi lige bare kunde smutte en tur til Hjørring... mange af erhvervene lever fortsat i bedste velgående i vores by.

(Du kan åbne pdf-dokumentet ved at klikke på pilen i den lille firkant i øverste højre hjørne af læseruden, eller ved å klikke her).

(Artiklen er hentet fra ”Håndværk og håndværkerliv - Erindringer fra Løkken-Vrå" udgivet af de lokalhistoriske arkiver i Løkken-Vrå. Den kan købes her.)

Kirke og Præstegård

http://sogn.dk/harritslev

http://www.danmarks-kirker.dk/aalborg/harritslev_aal.htm med flotte billeder og beskrivelser av kirkens historie og de mest interessante seværdigheder.

Hvor på kloden ligger Sdr. Harritslev?

Bredde-/længdegrad: 57°26′03″N09°54′08″Ø


Decimalkoordinater:

57,4342 9,9024


Sdr. Harritslev på Google Maps


Hør Ib Grønbechs sang om Jytte fra Sdr. Harritslev på Spotify


Hør Mette Moestrup læse fra sit digt Landsby


Sdr. Harritslev - sangen


De kendte Sdr.Harritslev'ere

Mette Moestrup

Pia Mourier

Gabriella Jørgensen